Ha néztél már főzős műsort vagy láttál szakácsot dolgozni, biztos neked is feltűnt, hogy a konyhai kések olyanok egy séf számára, mint a bűvésznek a cilindere. Elképzelhetetlen nélkülük a mutatvány.
A kés volt az első szerszám, amit már az ősember is elkészített magának, hiszen az elejtett állatok megnyúzását nem tudta volna másképp megtenni. Persze ma már sokkal nagyobb a választék, különböző eljárással készülnek mind az anyag, mind a nyél tekintetében. Azt viszont leszögezhetjük, hogy annál nagyobb kínszenvedés nincs, amikor életlen, rossz minőségű késsel kell dolgozni. Azon kívül, hogy sokkal nagyobb erőfeszítés akár egy egyszerű hagyma felszeletelése, még felesleges bosszúságot is okoz.
Webáruházunk oldalán olyan konyhai késeket kínálunk, amik már bizonyítottak a minőségüket illetően, és rendkívül népszerűek, mert könnyen és gyorsan lehet velük a konyhai előkészületekkel végezni.
Milyen konyhai késekre van szükség egy háztartásban?
A késeknek rengeteg fajtája van. Különböző a kialakításuk, hogy az adott feladatot a leghatékonyabban tudják ellátni. Van, amelyiknek tompa a hegye, van, amelyiknek hegyes, mert kell, hogy szúrásra is alkalmas legyen. Nézzük meg, hogy milyen kések kellenek az alapkészletbe!
- Általános szakácskés: Ezt a kést gyakorlatilag mindenre használhatod a hússzeleteléstől a hagyma felkockázásáig. Nagy, széles pengéje van. A rutinosak úgy tartják, hogy a penge hossza akkor ideális, ha megegyezik a kinyújtott tenyér hosszával. Mivel ez az aduász a fiókban, nem érdemes a minőségén spórolni.
- Zöldség hámozásra: Ez a szakácskés kisöccse. Megjelenése pont olyan, mint a szakácskésnek, csak kicsiben. A penge nem hosszabb 8-10 centiméternél, és lehet tompa vagy hegyes. Zöldségek hámozására, pucolására tudod használni, a hegyes változatot paprika csumázásra is például.
- Kenyérvágásra: Ez egy speciális típus, hosszú, recés pengével rendelkezik. A pékáruk felvágásán, szeletelésén kívül másra nem tudod használni, ahhoz viszont nagyon hasznos ez a kialakítás.
- Santoku: A japán séf kés. Széles pengéje van, viszont nincs hegye.
- Univerzális penge: Bármit szeletelhetsz vele. Vékonyabb a pengéje, mint a szakács késé, emiatt nem tapadnak meg rajta az apróbb darabok.
A kiváló vágószerszám alapanyaga
A kések alapanyaga az acél. Mivel az acél maga is egy ötvözet, ami a szén és a vas társításaként jön létre. Ezek a szénacél pengék kemények, ridegek, viszont nagyobb az éltartó képességük, és könnyebb őket élezni. Nagy hátránya azonban, hogy hajlamos a rozsdásodásra, ezért a karbantartása nagyobb odafigyelést kíván.
A rozsdamentes acél nagyobb mértékben tartalmaz más fémeket is a szénacélhoz képest, ezért kevésbé oxidálódik. Felületi rozsdásodás még így is keletkezhet bizonyos esetekben (pl. sós víz miatt), de ezek a kés használatát nem befolyásolják.
Vigyázz rá!
Ha már megvan a vágóeszköz készleted, kényelmes, jó vele dolgozni, éles, mint a borotva, akkor már csak egy dolgod van: vigyázz rá!
A webáruházunkban kapható Berlinger Haus késkészletek állvánnyal kaphatók. Ez nem csak a forgathatóság miatt praktikus, hanem mert így nem teszik tönkre egymás pengéit a kések azzal, hogy minden fiók nyitáskor egymáson csúszkálnak. A jó minőségű eszközöket is élezni kell, ne várd meg, míg teljesen életlenné válnak, mert nem csak a munkádat nehezíti meg, hanem balesetveszélyes is lehet. Hogy ez se jelentsen gondot, a készlet élezőt is tartalmaz. Csúszás- és illesztésmentes nyele ergonómikusan lett kialakítva a kényelmes fogásért. Stílusos és modern színekben kaphatók, amivel tökéletesen illenek a főzés kreatív világába.